keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Tasa-arvoa ja ymmärrystä kaikille - myös fetisseille


On hämmästyttävää ajatella, mitä kaikkea ihmiskuntamme onkaan onnistunut saavuttamaan viimeisen sadan vuoden aikana; olemme luoneet keinoälyn, matkustaneet kuuhun, kehittäneet merkittävästi lääketiedettä, edistäneet tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta... lista on pitkä. Tällä hetkellä elämme vuotta 2018, ja ihmiset ovat avoimempia, hyväksyvämpiä ja suvaitsevaisempia kuin luultavasti koskaan aiemmin. Vähemmistöt saavat kuuluvuutta ja näkyvyyttä, syrjimiseen suhtaudutaan vakavasti ja asioista uskalletaan puhua rohkeammin. On helpompaa olla erilainen ja erottua massasta. Miksi siis omat seksuaaliset mieltymykset edelleenkin nostattavat esiin häpeäntunteita niin monessa?

Seksi (ja ihmisen seksuaalisuus ylipäätään) oli pitkään tietynlainen tabu, josta ei ollut hyväksyttävää tai soveliasta puhua julkisesti. Omaa seksuaalisuuttaan ei juuri saanut näyttää ja nautinnonhaluista seksuaalikäyttäytymistä saatettiin pitää turmiollisena. Viimeisinä vuosikymmeninä tätä tabua on, onneksi, saatu rikottua hurjankin paljon - mutta ehkä ei vieläkään tarpeeksi. 

Nykyään on hyväksyttävää puhua seksistä ja seksuaalisuudesta, ja seksi nähdäänkin asiana, joka on kahden (tai useamman) ihmisen välistä yhteistä nautintoa. Seksi on luonnollinen asia, jota ei tule hävetä tai piilotella. Silti erilaiset fetissit tuntuvat edelleenkin nostattavan ihmetystä ihmisten keskuudessa, eikä niistä juurikaan puhuta avoimesti. Massasta poikkeavia seksuaalisia mieltymyksiä pidetään vieläkin hiukan outoina ja epänormaaleina. Sukka- tai pikkarifetistiä saatetaan usein katsoa hiukan vinoon, kun taas sitomisleikit puolestaan ovatkin useimmille ihan OK. Missä menee se hiuksenhieno raja, joka määrittää, mitkä fetissit ovat yleisesti hyväksyttäviä ja mitkä taas ei? Miksi monia fetissejä pidetään tabuina?

Uskon, että eri fetissien paheksuminen tai oudoksuminen johtuu pitkälti siitä, ettei niitä ymmärretä kunnolla, vaan johtopäätöksiä tehdään itse omassa mielessä. Kenenkään fetissi ei määritä tämän ihmisarvoa tai persoonaa - kysehän on pohjimmiltaan vain erilaisista mieltymyksistä. Yksi suosii suklaata, toinen vaniljaa, kolmas taas pitää lakritsasta. Yksi kuuntelee iskelmää, toinen rokkia, kolmas teknoa. Eikö samaa periaatetta voi soveltaa myös fetisseihin? Yksi nauttii alistetuksi tulemisesta, toinen saa kiksit lateksista, kolmas taas vaippaleikeistä. Fetissit voivat olla harrastuksenomaisia tai tuoda pientä lisämaustetta seksielämään, mutta toisille ne voivat olla myös elämäntyylejä ja merkitä valtavasti. Psykologiselta kannalta katsottuna fetissit ovat täysin terve osa ihmistä, niin kauan kun ne eivät tuota kenellekään minkäänlaista fyysistä tai henkistä vahinkoa ja osallistujat ovat yhteisymmärryksessä toimivia aikuisia ihmisiä. Tämä tieto näyttää joiltakin ihmisiltä puuttuvan.

Paljon alitajuntaiseen käyttäytymiseemme ja ajatusmalleihimme vaikuttaa mm. se, mitä näemme tai kuulemme ympärillämme. Media on tänä päivänä tapa pysyä mukana maailman menossa, ja sieltä imemmekin helposti itseemme paljon erilaisia vaikutteita ja ajatuksia. Saamme median kautta paljon uutta tietoa (niin hyvässä kuin pahassa) ja laajennamme sen kautta omaa näkemystämme ympäröivästä maailmasta. Ilman minkäänlaista lähdekriittisyyttä, medialukutaitoa tai oma-aloitteista faktojen tarkistamista, saatamme helposti sortua muodostamaan turhia ja vääriä ennakkoluuloja. Mitä enemmän ihmiset uskaltavat julkisesti puhua aiheista, jotka luokitellaan tabuiksi, sitä paremmin niitä pystytään myös rikkomaan. Jos asioista ei ollenkaan herätetä keskustelua, eivät ihmiset myöskään opi, jolloin muutos ei ole mahdollista. 

On hyvin harmillista, että monet joutuvat häpeämään omia mieltymyksiään niin paljon, että päätyvät pitämään ne salassa (joskus jopa kumppaneiltaan) leimaantumisen pelon takia. Kaikkia halujaan tai ajatuksiaan ei tarvitse tietenkään jokaiselle julistaa, kukin määrittää itse mitkä asiat haluaa pitää yksityisinä ja mitkä ei. On kumminkin tärkeää ymmärtää, että ihmisen seksuaalisuus on hyvin monimuotoista, ja erilaiset seksuaaliset mieltymykset ovat varsin normaaleja. Uskon, että avain hyväksyntään on juurikin nimenomaan keskustelu sekä sitä kautta tapahtuva tietoisuuden lisääminen. On vaikea hyväksyä tai ymmärtää, jos asiasta ei tiedä juurikaan mitään. 

Antakaa kaikkien kukkien kukkia ja ennen kuin tuomitsette - raapaiskaa pintaa syvemmältä ja ottakaa asioista selvää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti